ZONA OF HERPES ZOSTER

Zona wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als de waterpokken, namelijk het herpes zoster virus. Deze rode uitslag met blaasjes vormt meestal een gordel ter hoogte van de borstkast of de romp. Vandaar dat zona ook wel gordelroos wordt genoemd. Het kan zich echter ook op andere plaatsen manifesteren.

Zona

De oorzaak van zona is een heractivatie van het herpes zoster virus door een verminderde weerstand. Na de waterpokken blijft het virus in een slapende toestand aanwezig in de gevoelszenuwen van het lichaam. Wanneer het virus opflakkert, veroorzaakt het een pijnlijke ontsteking van de zenuwbaan en uitslag. De blaasjes die op de huid worden gevormd, bevatten het virus en zijn dus besmettelijk voor personen die nog nooit waterpokken hebben gehad. Als je zona hebt, is het belangrijk om contact met zwangere vrouwen te vermijden want een besmetting kan zeer gevaarlijk zijn voor de baby.

Bij jonge mensen en kinderen verlopen de waterpokken en zona meestal ongecompliceerd. Bij oudere mensen kan zona extreem pijnlijk zijn. Een combinatiebehandeling met antivirale medicatie, pijnmedicatie en de Gigalaser is dan aangewezen.