NETELROOS OF URTICARIA

Netelroos of urticaria wordt gekenmerkt door een jeukende, rode, licht gezwollen huiduitslag. Typisch aan deze uitslag is dat ze vluchtig is, en dus heel snel weer kan verdwijnen (maximum 24 uur). Wanneer je netelroos hebt, worden de mastcellen in je huid overmatig geactiveerd waardoor ze histamine gaan vrijgeven. Dit leidt tot een nutteloze ontstekingsreactie van de huid gepaard met een zeer vervelende jeuk. Netelroos wordt door externe factoren uitgelokt zoals temperatuursverschillen, stress, bewegingen of zelfs bij het aanraken van de huid. Het is zeker niet altijd het gevolg van een allergie, vaak kan de exacte oorzaak niet achterhaald worden.

Acute netelroos

Bij acute netelroos verschijnt de uitslag plotseling, vaak zonder duidelijke oorzaak. Dit duurt maximum 6 weken, nadien gaat de uitslag spontaan weer verdwijnen. De uitslag kan wel dermate hevig zijn dat een overbruggende medische behandeling noodzakelijk is.

Chronische netelroos

Bij chronische netelroos duren de symptomen langer dan 6 weken. De roodheid verschijnt meermaals per week of per dag op en dat soms voor maanden tot zelfs jaren. Chronische netelroos kan soms zo erg zijn dat het je dagelijkse bezigheden verstoort.

Voor beide varianten bestaan er doeltreffende behandelingen. De acute vorm wordt veelal aangepakt door anti-histaminica. Om de chronische variant te verhelpen, kan de dermatoloog een individuele therapie voorschrijven die de symptomen onder controle houdt.