WRATTEN

Wratten zijn besmettelijke gezwelletjes die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus wordt overgebracht door huidcontact of besmette oppervlakken. De besmette huidcellen vermenigvuldigen zich zeer snel. Vooral in vochtige omgevingen zoals openbare zwembaden en sportkleedkamers wordt het virus vaak doorgegeven. Omdat er wel meer dan 100 varianten van het virus bestaan, zijn er ook verschillende soorten wratten. Vaak zijn wratten hardnekkig maar met lasertherapie, bevriezing of aanstiptherapieën kunnen we wratten doeltreffend behandelen.

Klassieke wratten

Klassieke wratten kunnen overal op de huid voorkomen, maar zijn meestal op de handen, ellebogen, voeten of knieën aanwezig. Deze wratten kunnen worden behandeld met stikstoftherapie of met bleomycine injecties.

Platte wratten

Platte wratten komen vaak in groepjes voor en verschijnen meestal op het voorhoofd, de handen, in de baard of op de benen. Lokale behandeling met stikstoftherapie, aangepaste crèmes of met een chirurgische laser zijn hier aan de orde.

Parel- of waterwratten

Vooral bij kinderen kunnen parelwratjes ontstaan. Dat zijn kleine huidkleurige parelvormige verdikkingen die meestal in groep voorkomen. Parelwratten kunnen zich over de hele huid manifesteren. Ze worden niet veroorzaakt door HPV maar door het Molluscipox virus. Parelwratjes worden verwijderd door middel van curettage, meestal na een lokale verdovende zalf aan te brengen.

Genitale wratten

Genitale wratten komen voor op de geslachtsdelen en zijn een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Het is de meest voorkomende SOA. Wij behandelen genitale wratten met de chirurgische laser en met aanvullende crèmes voor een optimaal resultaat.

Ontdek meer over laserbehandelingen voor genitale wratten.