MOEDERVLEKKEN OF MELANOOM?

Moedervlekken zijn licht- of donkergekleurde vlekjes op de huid die soms een beetje verheven zijn. Ze ontstaan door een concentratie van huidcellen die meer pigment produceren dan de omliggende cellen. De hoeveelheid pigment die ze produceren, bepaalt de kleur van het vlekje. Moedervlekken zijn meestal ongevaarlijk en behoren boven de lip zelfs tot één van de zeven schoonheden.

De kans dat een moedervlek uitgroeit tot een melanoom, een agressieve soort huidkanker, is jammer genoeg niet uit te sluiten. Melanomen kunnen opgespoord worden door regelmatig op controle te gaan. Wacht dus niet te lang als een vlekje verandert en kom op tijd langs bij de dermatoloog.

Hoe ziet een melanoom eruit?

De belangrijkste oorzaken van melanoomvorming zijn genetische factoren, overmatig zonnen, zonnebank gebruik en de aanwezigheid van pigmentvlekken. Zelf nagaan of een vlekje evolueert kan een wereld van verschil maken. Om een melanoom te herkennen moet je rekening houden met het ABCDE-principe.

A = asymmetrie: heeft de moedervlek ongelijke helften?
B = border: heeft de moedervlek onregelmatige randen?
C = colour: is de moedervlek van kleur veranderd en plots donkerder?
D = diameter: is de moedervlek gegroeid?
E = evolutie: is de vlek dikker geworden, heb je jeuk, pijn of zijn er plots korstjes en bloedingen?

Heeft je moedervlek één of meerdere van deze eigenschappen? Dan is hij verdacht en laat je hem best zo snel mogelijk controleren.