Verwijdering van tatoeages met laser

De pigment- en tatoeagelaser kan gebruikt worden voor de behandeling van sommige goedaardige pigmentletsels en tatoeages.
Zonnevlekken vormen een dankbare indicatie. Het te verwijderen pigment absorbeert de korte lichtimpuls van de laser en valt daardoor in kleine deeltjes uiteen. Meestal voldoen één tot twee behandelingen die zonder verdoving goed verdragen worden.
Dezelfde lasers kunnen ingezet worden voor de verwijdering van tatoeages.
Tatoeages laat men meestal in een bui van jeugdige overmoed aanbrengen. Vaak groeit de tatoeage uit tot een bron van schaamte en staat ze een arbeidsplaats of een welverdiende promotie in de weg.

Hoe werkt deze laser?

De laser zendt een lichtstraal uit die selectief door de tatoeage-inkt in de huid wordt opgeslorpt. Daardoor vallen de inktdeeltjes uiteen, waarna het lichaam ze op een natuurlijke wijze opruimt langs de lymfevaten en de korstjes. Omdat de laserstraal de omliggende huid niet raakt is de kans op littekenvorming zeer gering. Meer info

Hoe gebeurt deze behandeling?

Tatoeages worden met een tussenpauze van acht weken behandeld. Na elke sessie verdwijnt een deel van de inkt en wordt de tatoeage bleker. Het aantal vereiste behandelingen en het uiteindelijke resultaat zijn afhankelijk van de kleur, de hoeveelheid inkt en de diepte van de tatoeage. Er is ook een grote variatie van persoon tot persoon en sommigen hebben aanzienlijk meer of minder behandelingen nodig.
De Nd:YAG laser (zwarte kleuren met golflengte 1064 nm, de rode kleuren met golflengte 532 nm) en de Rubylaser (groene kleuren) zijn één van de meest effectieve lasers om de ongewenste tatoeage te verwijderen.
Tijdens het behandelingsproces kan de huid wat ontkleuren of een onregelmatige textuur vertonen. Dit herstelt zich meestal spontaan. Om witte vlekken zoveel mogelijk te vermijden, is het wenselijk dat de te behandelen huidzone niet gebruind is en dat men nadien de zon gedurende enkele maanden vermijdt.
Pijngevoelige personen kunnen een tiental minuten voor de laserbehandeling een snel werkende verdovende crème aanbrengen .