Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige, niet besmettelijke, verworven pigmentstoornis van de huid, die ontstaat door het verlies van pigmentcellen en zich klinisch kenmerkt door de aanwezigheid van melkwitte vlekken op het lichaam. Haren die groeien op vitiligovlekken zijn meestal wit. Vitiligo is veel meer dan een banale cosmetische aandoening. Voor de patiënt is de impact van deze huidziekte, zowel op psychosociaal vlak, als op het gebied van levenskwaliteit zeer groot. 
Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo.

De precieze oorzaak is nog onbekend. Er zijn verschillende theorieën ontwikkeld over het ontstaansmechanisme. De belangrijkste is de auto-immuuntheorie.

Momenteel wordt als standaardbehandeling bij vitiligo UVB (311 nm) gebruikt, met als voordeel dat een dergelijke behandeling ook gegeven kan worden bij zwangere vrouwen en kinderen. Meer en meer wordt gebruik gemaakt van de combinatietherapie, waarbij, naast twee tot drie maal per week stijgende dosissen UVB-stralen op de vitiligovlekken zelf afwisselend een lokaal corticosteroïd en een vitamine D3 preparaat wordt aangebracht. De resulaten van deze behandeling zijn zeer bemoedigend.