Moedervlekken, pigmentvlekken en melanoom

De laatste tijd worden we via de media en in onze directe omgeving meer en meer geconfronteerd met huidkanker. Het aantal melanomen, niet te verwarren met moedervlekken of pigmentvlekken, neemt voortdurend toe in de Belgische bevolking. Een melanoom is een zeer aggressieve huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de huid.

Oorzaken zijn overmatig zonnen of zonnebankgebruik, erfelijke factoren en vele pigmentvlekken te hebben.

Hoe ziet een melanoom eruit?

Meestal gaat het om een donkere huidvlek, die onregelmatig van kleur en omgrenzing is. Vaak maakt men gebruik van de ABCDE-criteria:
Assymetry = ongelijke helften
Border = onregelmatige randen
Color = kleurveranderingen
Diameter = groeien van een geboortevlek
Evolutie = een vlek die plots dikker wordt, optreden van spontane jeuk, pijn en/of bloeding.

Hebt u ook pigmentvlekjes, een licht huidtype of een familielid welk ooit een huidkanker heeft gehad, laat u dan jaarlijks controleren.

Wij hebben een speciale consultatie gericht op de controle van deze pigmentvlekken. Tijdens deze raadpleging worden de pigmentvlekken aan een dubbele controle onderworpen. De klinische diagnose wordt steeds gecontroleerd met de dermatoscoop “Dermogenius”, een toestel dat ons toelaat de pigmentvlek in detail te bekijken.

Is de behandeling van melanoom, moedervlekken of pigmentvlekken niet de dermatologische behandeling die u zoekt? Bekijk hier onze andere dermatologische behandelingen

Vindt u niet wat u zoekt? Contacteer ons en dan helpen wij u graag verder!